Elegant og bærekraftig mote for menn

Square

Tradisjonell produksjon av klær har stor påvirkning på miljøet, i alle steg av prosessen, fra dyrking av bomull frem til den siste transporten til butikk eller hjem til deg. Det er økt etterspørsel etter klær som er produsert på en bærekraftig måte, der det tas større hensyn til både miljøet og menneskene som er involvert i produksjonen

Produksjon av bomull

De seneste årene har bærekraftig bomull blitt vanligere. Hvis man skal være en anelse kynisk er det kanskje slik at det å kjøpe bomull produsert på en bærekraftig måte, er noe av det “enkleste” de store produsentene av klær kan gjøre. Det er ikke like lett, eller billig, å for eksempel gi arbeidere bedre betingelser. Men det er likevel bra at det gjøres noe med produksjonen av bomull, det er en gigantisk industri og forbruket av vann og kjemikalier er høyt.

Kjemikalier i produksjonen

Et annet risikomoment ved klær er kjemikalier som benyttes i forbindelse med produksjon. Dette er en utfordring både for arbeiderne, de som bor rundt fabrikkene og faktisk for oss konsumenter som har på oss klær med kjemikalier. Noen mener at du bør vaske alle nye plagg før bruk, men skaden er egentlig allerede skjedd når mye kjemikalier er brukt i produksjonen.

Flotte alternativer

Det kan være vanskelig å vite hva du egentlig bør velge, når det nå for eksempel ikke er alle klær laget av bomull som er produsert på en bærekraftig måte. Å heller kjøpe plagg av syntetiske materialer, som ofte er laget av olje på lik linje med plastikk, høres ikke ut som et godt valg for miljøet. Det finnes enkelte mer eksotiske materialer som for eksempel er laget av tre. Men mer vanlig er de klassiske materialene:

  • Ull og lin kan være bra materialer, hvis de er produsert på en bærekraftig måte. Husk at mye ull produseres i Australia og transporteres langt.
  • Det finnes nå en rekke produkter laget av bærekraftig bomull. En klassisk skjorte i økologisk bomull passer både for deg som skal på russefest senere i år, og for deg som nyter tiden som pensjonist.
  • Husk at det mest bærekraftige klesplagget er det du allerede har. Tenk gjenbruk og ta en gjennomgang i garderoben, kanskje du har noen plagg du til og med har glemt?

En bærekraftig stil

Mange av plaggene som markedsføres som spesielt bærekraftige eller økologiske, har ofte en helt spesiell stil og fargebruk. Det er mange jordfarger, eller ufarget bomull, kombinert med grove stoffer med mye tekstur. På flere måter handler det om at utseendet til plagget også er en del av å vise valget du har tatt med bærekraftige plagg. Sannsynligvis vil vi se endringer hva gjelder dette fremover, slik at utvalget av ulike stiler og farger blir større.